ANSVARLIG HANDEL

 

Vi i Friele er lidenskapelig opptatt av kaffe. For oss betyr ansvarlig handel at våre råvarer, emballasje, utstyr og alt vi kjøper produseres i henhold til retningslinjer som tar hensyn til kaffebøndenes sosiale og miljømessige påvirkning.

 

Vi arbeider for å sikre at 100 % av kaffen vi kjøper omfattes av vårt program for ansvarlig handel. Bærekraft er en kontinuerlig reise, og vi i Friele vil fortsette å evaluere påvirkningen av vår virksomhet og tilpasse oss for å sikre at vi alltid arbeider for å forbedre vår påvirkning på mennesker og planeten.

EN INKLUDERENDE TILNÆRMING

For Friele, som en del av JDE Peet’s, innebærer ansvarlig handel av kaffe at vi samarbeider med bønder for å forstå deres utfordringer og aktivt hjelpe dem med å utbedre disse.

 

Kaffe dyrkes på forskjellige steder i verden, hver med sine unike forutsetninger og dyrkingssystemer. Dette har vi forståelse for, og derfor er vårt program for ansvarlig handel basert på to tilnærminger som reflekterer mangfoldet blant bønder og deres forutsetninger:

 

  1. Støtte småskalabønder på deres vei mot bærekraftige metoder gjennom våre jordbruksinitiativer og tredjepartsverifisering.
  2. Anerkjenne innsatsen hos de mest avanserte bøndene gjennom sertifisering.

 

Friele kjøper 100 % av sin kaffe gjennom programmet for ansvarlig handel, og bruker disse tilnærmingene for å skape en bedre fremtid for kaffebøndene og naturen.

INKLUDERENDE HANDEL: ASSESS, ADRESS, PROGRESS

Vårt innovative og inkluderende program «Assess, Adress, Progress» gjør det mulig for oss å engasjere oss for å støtte kaffebøndene og naturen.

 

For å vurdere vår verdikjede og identifisere fokusområder, samarbeider vi med Enveritas, en uavhengig ideell organisasjon som verifiserer kaffekjøp mot bærekraftsstandarder. Våre partnere har gjennomført feltbaserte vurderinger av områder, som barnearbeid, arbeidsforhold, klima og natur for å fastslå de spesifikke behovene i jordbruksområdene.

 

For å adressere de indentifiserte manglene etablerer vi flerårige jordbruksprogrammer hvor vi samarbeider med bønder, kooperativer, eksportører, ikke-statlige organisasjoner, kaffebrennerier, lokalsamfunn og myndigheter for å forbedre standardene innen de relevante fokusområdene som er identifisert gjennom disse vurderingene.

 

Til slutt gjør vi fremgang ved å måle oss mot standarder satt for våre jordbruksprogrammer, dele disse og lære av innsiktene. Vi erkjenner at mange problemer er komplekse og vil ta flere år å løse, men det er vårt ansvar å engasjere våre interessenter i en åpen dialog og tilrettelegge samarbeidstiltak for å bedre kritiske sosiale og miljømessige utfordringer der hvor kaffe dyrkes.

FRIELE STØTTER KAFFEBØNDENE

Som et kaffemerke med en historie som strekker seg mer enn 225 år tilbake i tid, tar vi vårt ansvar på alvor for å forbedre levekårene til tusenvis av små kaffebønder. Friele tilbyr kaffe for alle dager og anledninger, og vårt mål er derfor å sikre bærekraftig kaffe for morgendagen.

 

Derfor tar vi grep for å bidra til en bedre kaffeverden. De utvalgte prosjektene våre i Colombia og Honduras gir støtte til kaffebønder for mer bærekraftig kaffedyrking og for å forbedre deres hverdag.

OPPLÆRING FOR FREMTIDIGE GENERASJONER I COLOMBIA

Colombia er den tredje største kaffeprodusenten i verden, hvor produksjon av kaffe er essensielt for den sosiale utviklingen av landområdene. Friele har stor tro på at kaffens fremtid kan sikres gjennom god utdanning for den kommende generasjonen av kaffebønder. Derfor innebærer donasjonen til prosjektet trening og opplæring mellom kaffebønder og elever på lokale skoler i området. Dette for å sikre en bærekraftig kaffeproduksjon. Les mer her:

LIKESTILLING OG INKLUDERING AV KVINNER OG UNGE I HONDURAS

Honduras er den største produsenten av Arabica-kaffe i Mellom-Amerika, og den tredje største på hele det amerikanske kontinentet, etter Brasil og Colombia. Kaffe er spesielt viktig for den honduranske økonomien og er levebrødet til mer enn en million mennesker. Friele har stor tro på at kaffens fremtid kan sikres blant annet tilgjengelighet av riktig verktøy og utdanning slik at lokalsamfunnet får mulighet til å vokse. Gjennom vår donasjon til dette prosjektet blir kvinner og unge inkludert i samfunnsutviklingen i områder hvor kaffen produseres. I tillegg bidrar prosjektet til forbedret levevilkår for familier gjennom tilgang til drikkevannssystemer og solcelleanlegg. Les mer her

COMMON GROUNDS RETNINGSLINJER

Common Grounds er designet for å gi åpenhet om de prioriterte bærekraftsutfordringene i kaffeforsyningskjeden og for kontinuerlig å forbedre de sosiale, økonomiske og miljømessige forholdene i kaffeproduserende land.  

BÆREKRAFTIG LANDBRUK

Bærekraftig landbruk og ansvarlig arealbruk er avgjørende for å bekjempe klimaendringer og beskytte biologisk mangfold.

 

climate-change KLIMA OG NATUR

Vår tilnærming handler om å redusere påvirkning og tilpasse seg klimaendringer. Vi jobber for å bevare biologisk mangfold, naturskog og økosystemer.

 

icon-soil JORDSMONN

Vi hjelper kaffebøndene å opprettholde og forbedre jordens fruktbarhet gjennom opplæring og passende jordundersøkelser.

 

icon-water VANN

Vi støtter bønder med teknologi for kostnadseffektiv avfallshåndtering, og lærer dem hvordan de kan gjøre vannbruken mer effektiv

LIKESTILLING

Vi jobber for å sikre at internasjonale menneskerettighetsstandarder opprettholdes for barn, bønder og arbeidere.

 

icon-gender-youth-equality LIKESTILLING AV KJØNN OG UNGDOM

Våre partnere gjennomfører relevante og kulturelt tilpassede strategier lokalt for å øke mulighetene for kvinner og unge.

 

icon-child-labour BARNEARBEID

Vi forsøker å finne grunnårsaken til barnearbeid i regionene, og jobber for å bygge bærekraftige løsninger for å forhindre dette.

 

icon-working-conditions-exclamation ARBEIDSFORHOLD

Vi inkluderer opplæring om trygge arbeidsforhold og tilgang til verneutstyr knyttet til bruk av agrokjemikalier.

ØKT LEVESTANDARD FOR KAFFEBØNDER

Vi bidrar til å bygge kompetanse for å gjøre bøndenes landbruk mer økonomisk bærekraftig.

 

icon-farm-management GÅRDSDRIFT

Vi oppmuntrer kaffebønder til å bruke god landbrukspraksis og tilbyr dem opplæring i økonomi og entreprenørskap.

 

icon-yield-improvements ØKT AVKASTNING

Opplæring i bruk av god landbrukspraksis bidrar til å øke avlingene, noe som fører til økte inntekter og bidrar til bedre levekår.

 

icon-diversification-income-money INNTEKTSDIVERSIFISERING

Støtter bønder med å diversifisere produktporteføljen sin. Målet er å hjelpe dem med å øke effektiviteten i produksjonen på eksisterende land og forbedre deres lønnsomhet.

ETISKE RETNINGSLINJER

Våre etiske retningslinjer gir føringer for hvordan vi skal agere mot våre leverandører og kontraktspartnere. De etiske retningslinjene gir informasjon om hvordan eventuelle brudd på disse retningslinjene skal håndteres samt hvordan sensitive opplysninger om ansatte og forbrukere skal håndteres. JDE Peet’s sine etiske retningslinjer for leverandører (Supplier Code of Conduct) omhandler ulike områder, bl.a. relatert til arbeidskraft, miljø og antikorrupsjon. Disse retningslinjene stiller krav til våre leverandører om miljø og sosiale forhold, og bidrar til forbedringstiltak slik at leve- og arbeidsvilkårene til kaffebøndene blir bedre. Retningslinjene bygger på sentrale FN- og ILO-konvensjoner

SERTIFISERINGER

Jordens befolkning øker. Presset på miljøet vårt øker, og det blir mer og mer overfylt i økologi og natur. Når det gjelder kaffe, er mer enn 25 millioner mennesker i dag avhengige av kaffeproduksjon for sitt levebrød. Derfor samarbeider Friele med sertifiseringer som Fairtrade, Responsible Sourcing og Debio.

FAIRTRADE

Fairtrade stiller særlige krav til de sosiale forholdene på kaffefarmene og kontrollerer levestandard og arbeidsforhold. Fairtrade-sertifiserte kaffefarmer får en garantert minstepris og en fastsatt tilleggspris som kun skal gå til sosiale forhold. Du kan lese mer om Fairtrade her:

RESPONSIBLE SOURCING

For alle Friele-produkter merket med “responsible sourcing”, er det kjøpt inn et tilsvarende volum kaffe gjennom det vårt program for ansvarlig handel. For mer informasjon, les her:

DEBIO

Debio kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon, foredling, omsetning og import i Norge, med myndighet delegert fra Mattilsynet. Les mer om Debio her.